Yritystoiminnan aloittamisen laskelmat
Yritystoiminnan suunnittelun laskelmat saattavat aiheuttaa päänsärkyä monelle yrittäjyyttä suunnittelevalle. Minusta ne ovat toimiva työkalu omien visioiden konkretisoimiseen. Kannattavuuslaskelmien kautta pääset testaamaan liiketoimintamallisi toimivuutta ja saat rohkeutta yrittäjyyden ensiaskelten ottamiseen. Ota tunnusluvut haltuun. Tarvitset yritystoiminnan laskelmia hakiessasi rahoitusta yrityksen alkuvaiheeseen esimerkiksi ELY-keskuksen, Maaseuturahoituksen, Starttirahan tai pankkilainojen muodossa.
Mitä laskelmia aloittava yrittäjä tarvitsee?
Yritystoimintaa suunnitellessasi kannattaa lähteä liikkeelle sinun omasta ja perheesi taloustilanteesta. Tutki, paljonko rahaa tarvitset arjen kuluihin kuukausittain. Kirjaa itsellesi ylös myös taloutesi varat ja velat. Keskustele läheistesi kanssa yritystoiminnan aloittamisen vaikutuksesta ruokakuntasi arkeen. Tätä laskelmaa, et tarvitse esimerkiksi Starttirahan hakemiseen, mutta se auttaa sinua hahmottamaan omaa taloudellista tilannetta yrityksen perustamista varten.
Yritystoiminnan aloittamiseen tarvitaan aina rahaa. Aloita laskelmien tekeminen rahoituslaskelmasta. Sen tarkoituksena on tuoda esille: Millaisiin asioihin tarvitset rahaa ennen yritystoiminnan aloittamista ja yritystoiminnan käynnistämisvaiheessa? Miten suunnittelet rahoituksen yrityksen käynnistämisvaiheen?
Kannattavuuslaskelmaa tehdessä on hyvä kurkistaa ajassa hieman eteenpäin, mieti aikaa, jolloin yritystoiminta on täysiaikaista ja kannattavaa. Ole realisti ja selvittämään tulevan yritystoiminnan kiinteät kulut, laske mukaan oma palkkasi tai yritystoiminnan tulo, jota tavoittelet. Muista merkitä laskelmaan rahoituslaskelmasta mahdolliset yrityslainat ja niiden takaisin maksu, YEL ja muut vakuutukset. Muista varata riittävästi rahaa yrityksen myynnin ja markkinoinnin toteuttamiseen. Kirjaa itsellesi ylös kuinka paljon yritystoimintaan liittyviä kuluja on vuodessa ja kuukaudessa.
Lähde suunnittelemaan yrityksesi myyntiä. Valitse myytävät tuotteet ja palvelut, oletkin jo ehkä kuvannut niitä kirjoitetussa liiketoimintasuunnitelmassa. Tee myyntilaskelma valitsemasi liiketoimintamallin pohjalta. Arvioi, kuinka paljon voit myydä tuotteita tai palveluita vuoden aikana. Myyntilaskelman laatimisessa kannattaa huomioida tuotteiden ja palveluiden valmistusaika ja muuhun kuin laskutettavaan työhön käytetty aika yrityksessä. Kuinka monta tuotetta ehdit valmistaa ja myydä? Kuinka monta asiakasta voit ottaa palveluiden piiriin vuoden aikana? Muista huomioida myyntilaskelmassa yrittäjän loma-ajat: tienaatko loma-ajan palkan työskentelykuukausina tai tarvitsetko itsellesi sijaisen lomien ajaksi?
Oman talouden ja yrityksesi talouden suunnittelu auttaa sinua valmistautumaan yritystoiminnan aloittamiseen. Mitä nopeammin yrityksesi pääsee laskuttamaan asiakkaita sitä parempi, koska laskuja alkaa aina tulla alusta alkaen. Pidä kaikki kiinteät kulut mahdollisimman pieninä, jotta saat pelivaraa aloitukseen. Ole ylpeä yrityksestäsi ja satsaa myyntiin- ja markkinointiin heti alusta alkaen, jotta asiakkaat löytävät luoksesi mahdollisimman nopeasti yrityksesi avatessa ovensa.
Jatketaan keskustelua somessa: